naisten hiihto

Naisten maastohiihtokausi 2019-2019

Suomen hiihtoliitto julkisti maajoukkueryhmät alkavalle kaudelle. Suomella on kasassa mielenkiintoinen ryhmä naisissa haastamaan varsinkin Norjan etulyöntiasemaa. Naisten ryhmään kuuluu 11 urheilijaa.

Tilanteesta varsin poikkeukselliseen aiempiin kausiin tekee Krista Pärnäkosken tilanne. Tämän hetkisistä aktiivisista naishiihtäjistä ylivoimaisesti menestynein (emme laske tähän Kaisa Mäkäräistä, koska hän edustaa ampumahiihtoa) hiihtäjä Pärnäkoski ei kuulu maajoukkueeseen. Asia sai keväällä 2019 valtavasti palstatilaa, koska Pärnäkoski päätti itse erota naisten ryhmästä ja sen sijaan harjoitella ilman maajoukkuetukea kevään ja kesän. Pärnäkoski onkin harjoitellut paljon esimerkiksi ruotsalaisten ja norjalaisten naishiihtäjien kanssa.

Naisten joukkue maastohiihdossa

Maajoukkueen (ml. miehet ja naiset) johtajana toimii Matti Haavisto. Naisten päävalmentajana toimii Ville Oksanen ja valmentajana Ilkka Jarva. Seuraavassa lista hiihtäjistä ja heidän edustamistaan seuroista:

 • Korva Anita, Kainuun Hiihtoseura
 • Mononen Laura (A), Hämeenlinnan Hiihtoseura
 • Niskanen Kerttu, Vieremän Koitto
 • Kyllönen Anne (A), Kainuun Hiihtoseura
 • Nissinen Vilma, Vuokatti Ski Team Kainuu
 • Matintalo Johanna, Pöytyän Urheilijat
 • Julin Andrea, IF Minken
 • Piippo Eveliina (A), Vuokatti Ski Team Kainuu
 • Lylynperä Katri, Vuokatti Ski Team Kainuu
 • Lämsä Emmi, Karihaaran Visa
 • Saapunki Susanna, Vuokatti Ski Team Kainuu

Tuleeko menestystä kaudella 2019 – 2020?

Suomalaisilla on tarjolla siis kova nippu, mutta kasvamista viime kausiin vaaditaan paljon, mikäli Norjan valta-asemaa halutaan horjuttaa. Todellisuudessa suomalaiset naishiihtäjät tulevat todennäköisesti kamppailemaan seuraavista sijoista Norjan jälkeen, Weng ja Johaug todennäköisesti tulevat menemään omilla minuuttiluvuillaan. Pärnäkoski pystyy hyvänä päivänä lyömään kampajoihin myös norjalaisille, mutta se vaatinee tälläkin kaudella ihan huippusuoritusta ja norjalaisilta lepsuilua tai epäonnea.

Anita Korva on intin harmaissa, mikä varmasti vaikuttaa paljonkin harjoitteluun ja sitä myöten myös tulevan kauden sijoituksiin hiihdossa. Matintalo on mielenkiintoinen hiihtäjä. Myöhäisessä vaiheessa yleisurheilusta hiihtoon vaihtanut Matintalo on antanut lupaavia merkkejä kunnostaan jo pidemmän aikaan, mutta ladulla ja kisatilanteessa menestyksestä ei ole päästy nauttimaan. Tällä kaudella häntä onkin erityisen mielenkiintoista seurata.

Toinen mielenkiintoinen seurattava on olympiavoittaja Iivo Niskasen sisko Kerttu Niskanen. Vierämän tyttö on hakenut harjoitteluunsa viime kausina muutosta ja kärsinyt ylikunnosta ja ties mistä. Miten käy tällä kaudella, alkaako hän tekemään vastaavia urotekoja kuin veljensä Iivo. Niskanen ja Matintalo ovat siinäkin mielessä mielenkiintoisia hiihtäjiä, että he tulevat näyttämään tietä myös naisten joukkuekisojen menestykselle, tai menestyksettömyydelle. On selvää, että Pärnäkoski ei pysty mahdottomuuksiin joukkuekisassa, joten taustatukea pitää tulla monelta hiihtäjältä. Mikä on kaudella Monosen ja Kyllösen rooli, entä Piipon? Kaudesta on tulossa todella mielenkiintoinen.

Leave a comment

one × 2 =