jääkiekko

Naisten MM-kisat jääkiekossa

Naisten jääkiekosta on tullut Suomelle olympialaji, josta kuumeisesti odotetaan kisoista aina mitalia. Näin odotetaan myös naisten maailmanmestaruuskisoista, ja usein Suomi onkin palannut kisoista pronssimitali kaulassaan. Jääkiekon naisten MM-kisoja on järjestetty vasta vuodesta 1990 lähtien, eli yhtä perinteikäs tapahtuma ei ole kyseessä kuin jääkiekon miesten MM-kisat.

Koko historiansa aikana jääkiekon naisten maailmanmestaruutta on päässyt nauttimaan vain kaksi maata, USA ja Kanada. USA on voittanut kisan yhdeksän kertaa ja Kanadalla on yksi mestaruus enemmän.

Alun perin kisan järjestettiin vain joka toinen vuosi, mutta kun kisoja oltiin järjestetty 9 vuoden ajan, päätettiin kisat alkaa pitämään joka vuosi. Vuodet 2018, 2014, 2010, 2006 ja 2002 ovat olleet poikkeuksia, jolloin erillisiä MM-kisoja ei ole pidetty, vaan ne pelattiin olympialaisten kanssa samaan aikaan. Myös vuosi 2003 oli poikkeuksellinen, mutta toisesta syystä. Silloin isäntämaa Kiinassa puhkesi SARS-epidemia, joten kisat päätettiin perua kokonaan.

Kuten yllä mainittiin, maailmanmestaruus on tähän asti ollut kahden kauppa, Kanadan ja USA:n. Näin ainakin tilastoissa, mutta jos tarkastellaan vähän tarkemmin, niin Suomikin on päässyt kerran finaaliin asti, vuonna 2019, mutta päätyi silloin hopealle. Mestaruuden kuittasi USA ja Kanada jäi pronssille.

Suomi johtaa pronsseissa

Suomi on upeasti jääkiekon naisten MM-kisojen kolmanneksi menestynein maa. Hopean lisäksi (joka saatiin 2019 vuoden kotikisoissa) pronssia on napattu yhteensä 12 kertaa. Näin ollen naisissa ei olla mitaleissa naapurimaiden Ruotsin ja Venäjän jäljessä.

Venäjä on napannut pronssia 3 kertaa, muita mitaleita ei ole kertynyt. Ruotsi on napannut pronssia 2 kertaa, muita mitaleita ei ole tullut. Lisäksi Sveitsi on onnistunut voittamaan pronssia kerran, ei muita mitaleita. Muut maat eivät ole onnistuneet voittamaan mitaleita, joten kovin monet maat eivät asetu ennakkosuosikeiksi ennen kisoja mitalinjakoon. Naisten jääkiekko on kuitenkin alkanut saavuttamaan enemmän harrastajia varsinkin keski-Euroopassa, joten eiköhän sieltä esimerkiksi Tshekki ja Saksa ala nousta haastamaan muita maita.

Vuoden 2020-kisat

Vuonna 2020 tullaan jälleen pelaamaan kisat. Kisoihin Suomi pääsee lähtemään edellisvuoden finaalijoukkueena, ja eiköhän hampaan koloon ole jäänyt sen verran, että Pohjois-Amerikan maat ja muut lähdetään haastamaan täydellä voimalla.

Kisoissa Suomi pelaa A-lohkossa ja tulee kohtamaan lohkossa kovia maita. Vastaan alkulohkossa tulee Kanada, Venäjä, Sveitsi ja USA, joten joukkueen pitää olla hereillä heti kisojen alussa ja kisaturisteja ei joukkueessa voi olla. B-lohkossa pelaa Saksa, Tšekki, Unkari, Tanska ja Japani.

Toivotaan, että Suomi tulee kisoista parempi menestys kaulassa kuin vuoden 2019-kotikisoista!

Leave a comment

five × five =